Kude da uchim programirane i softwearno ingenerstvo

В тази статия ще ви дадем някои насоки как да изберете правилния университет по специалности като програмиране, софтуерно инженерство, информатика и компютърни науки.

Всяка година много млади хора, както и техните родители, са изправени пред дилемата къде да продължат образованието си след завършване на гимназия. Най-често зрелостниците се обръщат за съвет към свои връстници, споделят с тях плановете си, и искат да чуят какво те са решили за своето бъдеще. В повечето случаи те почти до края не са наясно къде и какво искат да учат и това би могло да е доста неприятно с оглед на липсата на време за подготовка. Родителите от своя страна се консултират със свои близки, колеги и приятели, които вече имат студенти. Но и в двата случая важи въпросът:

Кой университет е по-добър?

Това важи с особена сила за тези, които са избрали да учат компютърни науки, с оглед на факта, че тази специалност се предлага в няколко университета в България. Тук сравнението е основно между техническите университети и Софийския и Пловдивския университет. Нов български университет също предлага тази специалност. Ето защо въпросът кой от тях да се избере наистина е много сериозен. За да си отговорите на тази важна дилема, трябва първо да сте наясно какво точно искате да правите като завършите, т.е. какъв искате да станете, и да проучите какви точно специалности предлагат университетите.

Ето ги и възможностите за бъдещите програмисти, които искат да останат и учат в България

Кратък списък с университетите, които предлагат обучение по: Информационни технологии, Софтуерно инженерство, компютърни науки и други свързани с математиката и дигиталния свят. В това число не слагаме и не бройм частните организации наричащи се „университет“, които се опитват да „образоват“ младите хора на програмиране и дигитален маркетинг.

1. ТУ – София

Кандидатстване и прием – 2018

2. Нов Български Университет – НБУ – София

Кандидатстване и прием – 2018

3. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – София

Кандидатстване и прием – 2018

4. Университет по библиотекознание и информационни технологии – София

Кандидатстване и прием – 2018

5. Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Пловдив

Информатика и компютърни науки – За кандидат студенти 2018/2019 г.

6. Икономически университет – Варна

Информация за катедра Информатика

7. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ – Варна

Кандидатстудентският прием – 2018/2019 година

8. Бургаски свободен университет – Бургас

Специалност „Информатика и компютърни науки”

9. Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново

Факултет математика и информатика – Учебен план

10. Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Русе

Информатика и информационни технологии

11. Шуменски университет “Епископ Константин Преславски” – Шумен

Факултет по математика и информатика

12. Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

Информатика в образователно-квалификационна степен Бакалавър

Предимство на образованието по компютърни науки е

че студентите могат още след първи курс да започнат работа, а и такива професии са доста търсени и добре платени в днешно време. Макар че много чужди висши учебни заведения предлагат образование на изключително високо ниво, специално за тези дисциплини няма да сгрешите, ако изберете да учите в университет в България. Днес родните ВУЗ-ове предлагат голям брой разнообразни специалности и качествено обучение по всяка от тях, което включва и интензивно учене на език. Със сигурност ще откриете тази, която най-много подхожда на вашата личност, интересна ви е и имате желание да се информирате за всичко, свързано с нея.
При компютърните дисциплини работата е част от обучението, така че започването на такава още по време на следването е желателно, дори задължително, ако искате да станете наистина добър програмист или софтуерен инженер. Така ще натрупате опит и ще се утвърдите като млад специалист, който иска да се развива. Затова е препоръчително да изберете университет, които толерира възможността на студентите да работят.

Tags:

©2024 Shkola BG Всички права запазени