Образователен пърформанс по идея на Фондация Пиано Екстраваганца и сдружение “Виртуозно пиано”

Част от фестивала Пиано Екстраваганца, в Централния военен клуб, на 2 октомври 2016, от 11 до 20 часаАртистичен директор: Людмил Ангелов.

През октомври 2015 година фондациите Културни перспективи и Пиано екстраваганца с огромния принос на техните дарители и съмишленици успяват да закупят изключителния и единствен в своя клас за България концертен роял YAMAHA CFX.

За първи път в столицата ще представим “Ден на отворени врати” с пианото и музиката за пиано. Събитието предоставя една великолепна възможност ценители и приятели на този музикален инструмент да се докоснат до уникалния роял Yamaha CFX. Всичко това на една сцена с големия български пианист Людмил Ангелов, основател и артистичен директор на фестивала Пиано Екстраваганца.

С този празник на музиката – тип лекция, отворени уроци, малка концертна сесия, прожекция на документални филми, искаме да посветим на децата един “Ден на отворени врати”, който да ги инспирира към различно измерение на общуване на езика на музиката с изключителния инструмент, какъвто е темперираното пиано. Да говорим за КЛАВИАТУРАТА изобщо, нейното присъствие и овладяване в живота ни като мост към различни отправниточки за комуникация.

Целите ни са високото изкуство и в частност клавирното майсторство да достигнат до децата и младежите в един нетрадиционен формат:

  • Да вдъхновим деца и младежи да направят първа стъпка или да разкрият таланта си, докосвайки се до клавирното изкуство.
  • Да подпомогнем децата, които свирят на пиано, да направят своите опити в общуване – тип майсторски клас в една по­свободна форма, докосвайки се до обаянието и опита на големият майстор в лицето на Людмил Ангелов.
  • Да въодушевим талантливите млади пианисти, които се подготвят за международни изяви, като им предоставим изключителна възможност за музициране на уникалния инструмент роял Yamaha CFX. 
  • Да дадем възможност на широка аудиториядасе докоснедоличността на музиканти от много висок ранг без протокола на един класически концерт, а по­скоро в приятелска атмосфера на споделяне на мисли, състояния и настроения на езика на музиката.

Дълбоко вярваме, че е важно класическата музика да се представя в рамката нa изкуствата за децата чрез съвременните си форми за общуване, използвайки ги за комуникационен канал, така че тези разбираеми имодерни за младите хора кодове да въздействат и да провокират повторни взаимодействия. Да създадат отношение, чувствителностиразпознаваемостна стойностното изкуство.

Програма на сцената:

timeline_pre_loader

11:00 ч.

Открити уроци с Людмил Ангелов предварителна регистрация на мейл адрес:
p.extravaganza@gmail.com

12:00 ч.

Беседа с Орлин Тодоров, психоаналитик:
“За думите и за музиката”

13:00 ч.

Открита сцена

14:00 ч.

Деца лауреати на международни конкурси

15:00 ч.

Открита сцена

16:00 ч.

Пианото в различните музикални жанрове
на рояла Людмил Ангелов и Марио Станчев

17:00 ч.

Открити уроци с Людмил Ангелов

18:00 ч.

Открита сцена

19:00 ч.

Концерт на млади таланти,
студенти и курсисти в НБУ на Л. Ангелов

Мултимедия:

“Най­-големите” – видео с изпълнения
на най­ярките пианисти от близкото
минало и до наши дни

“Деца – виртуози” – видео

История на пианото – документален филм

Улицата на пианистите –
прожекция на документален
филм Представяме Ви Петер Бенс

В “Ден на отворени врати” ще бъде връчена специална награда Стипендия за 15 часов курс в НБУ с професор Людмил Ангелов

Кога и Къде:
Запазете си датата 2.10.2016 г. от 11:00 ­ до 19:00 ч. Очакваме Ви в Централен военен клуб

Вход: 
Свободен за всички, които обичат клавирната музика

Ежедневно следете новините на facebook страницата

Проектът се реализира с максималната подкрепа на Фондация Културни Перспективи и Фондация Пиано.
Екстраваганца за използване на капацитета, познанията и опита на екип от утвърдени артисти и експерти.

Инициативата се провежда с финансовата подкрепa на фондация Америка за България.

Tags:

©2024 Shkola BG Всички права запазени