Предучилищна подготовкаКакто знаем, преди време финансовата държавна субсидия за частни детски градини и частни училища беше отказана, въпреки че в държавните детски градини няма места. А това е достатъчно голям и все още нерешен проблем в София, Варна и във всеки по-голям български град.

Според много родители и педагози необмислен е и фактът, че МОН се опита да въведе идеята образованието на децата на предучилищен етап да става още от 4-годишни, вероятно поради отчайващо плачевната ситуация със строежа на нови детски градини. Много родители обаче с основание смятат, че е по-добре в тази възраст да се избере заведение без училищна подготовка към него.

Защото ако има и такава, децата се обучават по нейните изискванията, а когато предучилищната е самостоятелна, детето получава по-занимателна, по-универсална и значително по-качествена подготовка, съобразена с годините му.

Безспорно разликата между частната предучилищна подготовка и държавната е често огромна. Какви точно са различията?

В частните предучилищни групи има най-много по 8-10 деца и 2 основни учителки, вследствие на което много по-добре се преподава учебния материал и се добавят непрекъснато нови интересни и важни за пълноценното развитие на детето неща.

В частната предучилищна група изучаването на чужд език е ежедневно, с опитен преподавател от известна частна школа. Тук освен това има доста добри външни педагози по музика, рисуване и дори гимнастика или спорт. Ето защо, простата аритметика ни кара да направим съвсем основателно извода, че 6-ма учители ще дадат значително повече на детето от 1 учителка в предучилищната държавна група, която е и по-голяма.

Защо е важна предучилищната подготовка за вашето дете?

В тази възраст, подготвяща детето за дългия път на образование, който му предстои след това, е много важно то да бъде мотивирано да учи разнообразни факти, да твори и да развива талантите си.

В частните детски градини в София и големите градове предучилищните групи подготвят малчуганите качествено по всички основни предмети – български език и литература за деца, математика, музика, природен свят, социален свят, рисуване, спорт. Освен това малките получават и уроци по английски или друг чужд език, а по избор могат да бъдат записани в интересни кръжоци по изобразително и приложно изкуство, театър, кулинария за деца, танци, плуване и т.н.

Също така много от частните детски градини, предлагащи предучилищна подготовка, са разположени в тихи и спокойни кътчета, далеч от центъра на големия град, и разполагат с голям и пъстър двор за игри. Разбира се, има и много частни елитни училища, осигуряващи уютна атмосфера, които също сформират предучилищни групи, в случай че се насочите към обучение от тази възраст не в детска градина, а в училище.

Tags:

©2024 Shkola BG Всички права запазени