• Автор
  Публикации
 • #10692

  Лорета Антова
  Участник

  Здравейте!
  Трябва да започна шофьорски курсове, но все още се чудя къде е най-добре да ги изкарам. Някои от моите приятели ги караха в Зелена Вълна и общото мнение е положително, но нашите съседи ме насочиха към автошкола Бони Експрес, защото цените им били много добри. За мен цената не е непременно на първо място, по-скоро искам добър и търпелив инструктор (защото съм си шубе и мисля, че ще ми трябва повече време 😛 а и като знам как се кара в София, мъка ми става 🙂

  Изчетох и доста статии как се сформира цената на шофьорския курс. ..съотношение цена/качество, часовете колко са и колко биха ми били достатъчни и т.н.

  Ако може някой, който е минал вече през това да даде съвет??
  #10693

  Здравей Лорета,
  предполагам, че искаш да за изкараш курс за Б категория? Аз изкарах направо C, като ме късаха 3 пъти на листовки + 2 пъти на кормуването и това всичко са допълнителни разходи. Така че, по-добре да караш малко повече часове, за да ти е спокойно след това. Добър вариант е ако вашите или някой приятел имат кола и там да „потренираш“ 🙂
  Иначе аз карах курсовете в Лозенец при Г-н Глушков, автопарка му е малко поостарял 😀 но пък върши работа.

  Успех на изпита.

  #10694

  Diana
  Участник

  И аз карах при Глушков, но никак не мога да се похваля от там. Той човека си прави бизнес, но не очаквай да те научи да караш. Едва след като те скъсат на практическия изпит и започнеш да си плащаш допълнителни часове, тогава за първи път ще ти показва как се паркира. И много още мога да говоря за там, ама айде няма нужда. Най-общо след Глушков се преместих в Росен-85 и там нещата бяха много по-ок. Единствен недостатък за мен беше, че са в Хаджи Димитър и за всяко кормуване трябва да ходиш там. Имай предвид, че аз съм карала преди 3 години. Нещата сега може и да са различни… Успех!

  #10913

  Nikolay Parushev
  Участник

  Ето този материал за цените на шфьорските курсове е прилично адекватен. Това за начинаещи, да добият представа ценово как стоят нещата.

  #10914

  Димитър Колев
  Участник

  И аз съм от София и миналата година реших да се запиша на курсове. Може би месец преди това братовчед ми, който е от Враца, вече беше започнал да кормува. Останах меко казано изненадан, когато разбрах колко ще му излезе целия курс и колко пари ми поискаха в София за същото нещо. Отидох, за лятото, на гости във Враца, записах се в автошкола Дигси (много готини инструктори) и си изкарах книжката на почти два пъти по-ниска цена. Някой ще каже, че едно е да караш във Враца и съвсем друго в големия град, но от почти 9 месеца си карам в София и, да чукна на дърво, до сега нямам никакви сериозни инциденти.

  П.С. Карал съм кола и като ученик и изобщо можех да карам преди да започна курсовете. Ако нямате никакъв опит, най-вероятно курсове в по-малък град няма да са добра идея, защото разликата в трафика е огромна.

  #11987

  Лорета Антова
  Участник

  Благодаря ви много. Вече съм горд собственик на Сеат Леон и „Б“ категория. На кормуването ме скъсаха първия път, но от втория беше мой 😉

  Ако ще е от полза на някой, курсовете изкарах в Ауто Старт ВиВ за 300 кинта + 12 допълнителни часа кормуване.

  #12675

  Elena Dimitrova
  Участник

  Малко инфо относно TM Drive (ТМ Драйв)
  На мен ми препоръчаха като инструктор собственика на фирмата – Тодор Мацовски.
  Школата им е в Сухата река/Подуене, което ми беше изключително далече, но все пак реших да се запиша. Изрично попитах може ли да съм при Тодор М. на кормуването. Секретарката каза, че може и аз се записах след известно време. Платих една част от курса, както се бяхме уговорили. След като си взех листовките дойде време и за кормуването. Тогава секретарката каза, че Тошко бил много зает и аз ще бъда при друг инструктор – Румен. Помислих си, че може да е временно. В крайна сметка минаха половината от часовете и си дадох сметка, че вероятно така ще си останат нещата… Не се възпротивих, защото не знаех какво точно да очаквам от един инструктор. Мислех си, че въпреки, че нямам опит зад волана (за разлика от много други хора без книжки) ще успея да изкарам изпита след обучението си с Румен. Голяма грешка…! 🙂 Часовете вървяха сравнително добре (или поне така си мислех) но…

  -Румен не беше от най-спокойните инструктори. Понякога викаше, стряскаше ме съответно… Аз почвах да мисля за това, за което ми се кара и допусках други грешки. Нещата на пътя се променяха много бързо и за неопитен водач като мен беше трудно да асимилирам всичко.

  -Също така Румен вместо 2 мото часа, които са равни на 80 минути ме пускаше да карам по 60 минути. Само първия път, мисля че беше изключение и заедно с обясненията и карането се вързаха към 80мин.

  -Предполагам, че Румен искаше да вземе възможно най-много курсисти за деня и ни беше определил да се сменяме през 1 (астрономически) час (2 учебни часа по неговата система 😉 ) Нещата бяха изчислени… Маршрутът, по който карахме в квартал Подуене, Сухата река и Левски беше почти винаги един и същ. По някое време вече си мислех, че не научавам нищо ново. Въпреки това усещах, че има неща, които не знам.

  Има и други неща, които не ми харесаха по време на кормуването, но мисля че и това е достатъчно относно въпросния инструктор
  Поне беше забавен, когато беше в настроение …
  Дотук със забавлението обаче. Дойде изпитът. Бях много напрегната, което си е по моя вина, до голяма степен. Надявах се, все пак, да го изкарам, но не успях.
  След това се чудех как точно да постъпя. Щях да преглътна съкращаването на часовете и всичко останало ако бях взела изпита, но тъй като всичко се провали бях много разочарована. Защо съм търпяла всичко това?!?
  Изкарах нови 4 (задължителни) часа кормуване при него, защото обеща да са по 40мин.и да компенсира даже с малко повече минути. Направи го. Дори ми се стори че сменяше маршрута съобразно грешките ми. Пак не успях да изкарам изпита, но поне се справих по-добре.
  Вече си мислех да сменя фирмата и района за да ми е по-близо, но тогава разбрах че Тошко (този при когото исках да съм отначало) може да поеме новите ми 4 задължителни часа преди следващия изпит. Реших да пробвам за последно там…
  Тошко определено е много спокоен и търпелив. Не повишава тон. Не стряска и не съкращава часове. След края на кормуването обяснява за няколко минути от какво не е доволен и на какво трябва да се наблегне. Това мога да кажа за тези 4 последни часа, които карах в ТМ Драйв.
  След това успешно взех изпита 🙂 🙂 🙂 Макар и с 8 наказателни точки.

  #12676

  tereza
  Участник

  Да разбираме ли, че не сте доволна от Румен, а не от шофьорската школа?
  Или сте доволна от Тошко 🙂

  Иначе – да, има такива, които не знам изобщо как им разрешават да практикуват. Някак тъжно е да платиш една торба пари и отношението да е такова. Но ако погледнем от позитивната страна, има и доста добри, които предлагат качествено обучение за бъдещите шофьори. Въпрос на късмет и на съвет, от близък, които вече е карал тези курсове 😉

  #12687

  sara
  Участник

  Ще е хубаво да има нещо като списък с добрите инструктори в София.

  #12715

  manitooo
  Участник

  Относно ТМ Драйв в Сухата река.

  Както всеки нормален човек, се позовах на препоръка от приятел за школата и по-конкретно за управителя – Тодор.

  Приятели изкарали курсовете при него бяха останали много доволни и направо се свързах с него. Отидох на място след известно време – платих капаро и започнах да уча листовки. Бях в комуникация с Тошко през цялото време в началото. Взех си листовките без никакъв проблем и следваше кормуването. Отидох за първия ми час с Тошко като той наистина подходи страшно професионално като първо обясни що е то автомобил и кое къде се намира по него. Дойде ред да покарам за час. Нямах особен опит преди това като шофьор но се справих доста добре. Като паркирахме колата пред офиса на школата обаче, Тошко ми каза, че ще продължа курса си с някой си Румен. Викам си ОК нали… Започнахме с Румен много добре – разговорчив, обръщаше внимание на шофирането ми по всяко време, всичко както трябва. Обаче с течение на часовете усещах, че минаваме през абсолютно едни и същи маршрути из цели 4 квартала на София. Румен е леко неспокоен човек за разлика от Тошко като ясно се вижда как му се иска да се разкрещи от време на време но просто казва „Скъсан си, няма да вземеш книжка“ или нещо от този сорт, което на определени хора въздейства силно върху психиката за напред като шофьори, естествено на мен такива приказки не ми се отразяват много. Методите му на обучение са на средно ниво – нищо особено, не се усеща, че притежава нещо по-специално за тази работа. Определено го почувствах като човек който работи това нещо с не особен интерес. Завършихме с Румен успешно като определено не останах най-впечатления курсист от него. Като оценка бих му дал 4 от 10.

  #12716

  Методиев
  Отговорник

  @sara хубаво е да има мнения не само за добрите школи и инструктори, а за всички. Виждам, че се заформя полезен хъб за бъдещите шофьори 😉

  #12717

  galya
  Участник

  Здравейте,а Въпросния Румен Наумов ли му е фамилията?

Преглеждане на 12 съобщения - от 1 до 12 (от всички 12)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.

©2024 Shkola BG Всички права запазени