Ако погледнем написаното от родителите за едно от най-реномираните столични частни училища в Бояна – „Увекинд”, не можем да не въздъхнем – де да беше така във всички родни образователни места! Но тъй като нивото на обучение тук е сходно с това

в повечето частни училища, виждаме единствено правилния път в наистина модерното съвременно обучение.

А той е категорично този, по който с усмивка и изключително много любов да се подтикнат децата да приемат училището като приятно занимание и удоволствие, а не като непосилно задължение. Защото няма по-голяма радост от това да се занимаваш с онова, което страшно много ти допада, за което имаш талант, а може би и призвание.

Явно е точно така и с педагозите, които работят в тези различни от държавните училища места за наистина качествено обучение. Образователната идея в частни учебни заведения като „Увекинд”, „Еспа”, „Веда”, „Света София”, „Дрита”, „Ерих Кестнер” и много други е да се учи чрез любимата на всяко дете, малко или вече голямо, игра. Но това не означава, че в тях няма строги правила на ред и дисциплина, които е нужно да се спазват, за да се успее не само в училище, но и след това в живота, напротив.

TeacherStudent_secondarypgs_web

Най-важното е обаче отношението, отговорността и грижата към децата като към „наши деца”. „Увекинд” например се намира на спокойно живописно място под Княжевската гора, където работещите там са успели да създадат едно истинско голямо и много сплотено семейство от педагози, ученици и техните родители. За всички да си част от тази социална общност, е радост и дори шанс за развитие и успешен старт във всяка едно отношение.

Основната цел е малчуганите да се научат на най-важното нещо от своето правилно възпитание – да обичат да учат. Защото това ще бъде гаранция за успеха им след това и в работата, и в живота.

Атмосферата в елитните частни училища, сякаш изпреварили своето време и даващи образцов пример за това какво точно трябва да е доброто училище днес, е изключително приятна за всички. Залага се на приятелството между ученика и учителя, а не на страха от него, както е в повечето държавни училища днес. Но основен и първостепенен е може би фактът, че децата тук се учат да мислят, вместо единствено да наизустяват, да изпитват истинско щастие от всичко, с което се занимават!

А нима точно това не е ключът към това да се даде на подрастващите едно модерно образование от най-високо ниво, което да ги направи истински търсещи, разсъждаващи и будни? Защото да се направи най-трудното – да се превърне детето в личност, е най-важната мисия на всяка педагогика, особено днешната.

Tags:

©2024 Shkola BG Всички права запазени