Въпросът за това дали е по-правилно детето да ходи на детска градина, или да се отглежда вкъщи от майката и таткото или бабата и дядото стои все по-сериозно на дневен ред в днешни дни.

Общественото мнение е изключително разделено по този въпрос.

Безспорно е обаче, че

Детските градини и яслите са безценен помощник на родителите в отглеждането на невръстните деца, особено когато няма баба и дядо под ръка.

Освен това малко семейства могат да си позволят майката да не работи и да остане у дома, за да гледа малчугана. А и все повече дами днес нямат никакво желание да бъдат домакини, защото имат престижна и добре платена работа, от която не биха могли да си позволят да отсъстват дълго време, за да не я загубят.

Детската градина, освен помощник за гледане на детето, е и фактор за неговото развитие и социализиране. Там то свиква да общува с деца на неговата възраст, както и с възпитатели и учители.

Отглеждането вкъщи, особено при баба и дядо, лишава малкото от тези социални контакти и то трудно общува с останалите хлапета, когато започне да посещава предучилищна група и училище. Такива деца често са прекалено стеснителни и срамежливи, изпитват страх да комуникират с връстниците си, а те от своя страна ги игнорират или пък нагрубяват и дори тормозят.

детските градини

В повечето случаи стават и доста големи егоисти, защото всичко им е угаждано и не са научени да се съобразяват с другите.

Поради тези причини те имат проблеми в общуването и трудно свикват с училищната среда. Не е за подценяване и факта, че малчуганите, посещавали ясла и детска градина, придобиват имунитет и боледуват значително по-рядко в училище.

да запишем ли децата си на детска градина Най-добрият вариант за детето е да посещава частна детска градина. Ако родителите могат да си позволят това, разбира се, защото таксите там са доста високи.

Частните детски градини осигуряват отлични битови условия за децата и са снабдени с модерни мебели, интересни играчки, книжки, инструменти за рисуване и т.н., съобразени с възрастта на малчуганите.

Групите обикновено не включват повече от десетина деца, а персоналът е винаги усмихнат, положително настроен и отдаден на грижите към малките. На всяко се обръща индивидуално внимание и се работи според нуждите му. Организират се и разнообразни занимателни игри и кръжоци, в които децата се учат както на различни факти от живота, така и на това как да комуникират и да се държат в сред хора.

Какъвто и вариант да предпочетете, не забравяйте, че за правилното развитие на децата от важно значение е сътрудничеството между детското заведение и семейството.

[note color=“efefef“]

Най-добре е малкото да се възпитава с грижа и любов както в яслата и детската градина, така и у дома.

[/note]

Tags:

©2024 Shkola BG Всички права запазени